Pressmeddelande mån 4 juli

PRESSRELEASE 2011-07-04

Bevis för kulturens värde presenteras

Gunnar Bjursell, professor i molekylärbiologi och initiativtagare till Centrum för Kultur och hälsa vid Göteborgs universitet, presenterar idag, måndag 4 juli kl 14 forskningsresultat som påvisar kulturens hälsoeffekter. Han bevisar genom forsknings-resultat att kulturen har en stor uppgift att fylla för att förebygga exempelvis hjärtsjukdomar och utbrändhet. Det är enligt Bjursell inte fråga om alternativ medicin utan strikt vetenskaplig forskning från gedigna forskningsinstitut som Harvarduniversitet. Ett rehabiliteringsprojekt på strokepatienter i Finland är en av flera vetenskapliga studier som visar att musik är effektiv som träningsmetod för att få tillbaka livsviktiga funktioner. Efter honom är det den sedan 3 dagar nyinstallerade professorn i scenisk framställning vid Operahögskolan i Stockholm, regissören Wilhelm Carlssons, tur. Han pratar om tillgång och efterfrågan i kulturvärlden där han vill påvisa det faktiska behovet från publiken att se artister som med gedigen kunskap gestaltar det man som publik känner men kanske inte alltid kan ge uttryck för.

Politikerna Ann Marie Brodén (m), Siv Holma och Ann Mari Engels (v) ställs mot väggen av KLYS (Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd) ordförande, operasångaren Anna Söderbäck. Politikerna får stå till svars för sin kulturpolitik och pressas på konkreta förslag för framtidens politik.

Ovanstående presenteras under seminariet  ”KULTURSKAPARE SOM LÄKANDE OCH EKONOMISK KRAFT” (Tonsättarnas hus måndag 4 juli kl 14) som arrangeras av Sångaravdelningen inom Teaterförbundet och New Music Xperience, Tonsättarnas hus, Gästhamnen kl 14.

 

Presskontakter via Annica Sandh, pressansvarig NMX, 0707-17 23 87.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s