Just nu från NMX (2011)

På ovanvåningen i Tonsättarnas hus är trycket på sittplatser stort. En intressant panel och något så ovanligt som en iransk rappare diskuterar hur upphovsrätt och  yttrandefrihet hänger ihop.

Hur upphovsrätt och yttrandefrihet hör ihop. SKAP bjuder in till diskussion – står upphovsrätten i vägen för yttrandefriheten? Eller kan upphovsrätten snarare vara en garant för det fria ordet? Seminariet inleds med ett samtal med den regimkritiska iranska rapparen och textförfattaren Ghogha.
Hur förhåller sig upphovsrätten till yttrandefriheten? I exempelvis fildelningsdebatten beskrivs ofta den förra som ett hot mot den senare. Samtidigt fungerar upphovsrätten som en garant för individen att dennes konstnärliga arbete inte utsätts för oönskad exploatering eller förvanskning. Är dessa rättigheter oförenliga? Eller gynnar de tvärtom varandra? Och vem har tolkningsföreträde när dessa frågor ska besvaras?

Samtalet modereras av kompositören och ordföranden i SKAP, Alfons Karabuda, kompositör, ordförande SKAP. Övriga medverkande: Ghogha, rappare och textförfattare, Kerstin Brunnberg, ordförande Kulturrådet, Jan Rosén professor i civilrätt, Mansour Hosseini, producent, Riksteatern, Andreas Ekström, journalist. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s