Forskning bevisar kulturens vinstbringande effekter (2011)

Gunnar Bjursell, professor i molekylärbiologi och initiativtagare till Centrum för Kultur och hälsa vid Göteborgs universitet, presenterar måndag 4 juli kl 14 forskningsresultat som påvisar kulturens hälsoeffekter. Han bevisar genom forskningsresultat att kulturen har en stor uppgift att fylla för att förebygga exempelvis hjärtsjukdomar och utbrändhet. Det är enligt Bjursell inte fråga om alternativ medicin utan strikt vetenskaplig forskning från gedigna forskningsinstitut som Harvarduniversitet. Ett rehabprojekt på strokepatienter i Finland är en av flera vetenskapliga studier som visar att musik är effektiv som träningsmetod för att få tillbaka livsviktiga funktioner.

Efter honom är det sedan 3 dagar nyinstallerade professorn i scenisk framställning vid Operahögskolan i Stockholm, regissören Wilhelm Carlsson. Han pratar om tillgång och efterfrågan i kulturvärlden där han vill påvisa det faktiska behovet från publiken att se artister som med gedigen kunskap det man som publik känner men kanske inte alltid  kan ge uttryck för.

Politikerna AnnMarie Brodén (m), Siv Holma och Ann Mari Engels (v) ställs mot väggen av KLYS (Konstnärerliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd) ordförande, operasångaren Anna Söderbäck. Politikerna får stå till svars för sin kulturpolitik och pressas på konkreta förslag för framtidens politik.

VÄLKOMNA TILL ”KULTURSKAPARE SOM LÄKANDE OCH EKONOMISK KRAFT” Sångaravdelningen inom Teaterförbundet/New Music Xperience, Tonsättarnas hus, Gästhamnen, måndag 4 juli, kl 14.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s